I znowu mam przepis. Jakiś taki kulinarny ten mój blog się robi:)

Dzisiaj –

 

Ciasteczka budyniowo-maślane.

Składniki:

pół kostki masła

2 jajka

szklanka mąki(mniej więcej)

3 – 4 łyżki cukru

pół szklanki mleka

budyń waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać do tego pół opakowania budyniu(proszku) i dokładnie wymieszać. Ugotować resztę budyniu z mlekiem. Przestudzić, dodać do masła i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wrzucić do ciasta. Białka ubić. I też dodać do ciasta. Wszystko delikatnie, acz dokładnie zagnieść. Można ewentualnie dodać mąki jeśli ciasto jest za rzadkie.

A teraz najprzyjemniejsze, czyli rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciekawe wzorki. I do piekarnika (200 stopni) aż się ciasteczka zarumienią.

Smacznego!